Tuesday, 9 February 2021

General Awareness Q and A - Asked in the RRB NTPC CBT1 examination. (Dec 28 2020) (#RRB)(#GeneralAwareness)(#compete4exams)(#eduvictors)

General Awareness Q & A - Asked in the RRB NTPC CBT1 Examination. (Dec 28 2020) 

General Awareness Q and A - Asked in the RRB NTPC CBT1 examination. (Dec 28 2020) (#RRB)(#GeneralAwareness)(#compete4exams)(#eduvictors)

Based On Memory 

The RRB NTPC is a competitive exam for the non-technical posts conducted by Railway Recruitment Board (RRBs). The full form of NTPC is Non-Technical Popular Categories.


Q1. Landlocked countries in South America?

Ans: Paraguay & Bolivia


Q2. Banks merged with Bank of Baroda?

Ans:Dena Bank and Vijaya Bank


Q3. Rocket launcher made by DRDO?

Ans: Pinaka Multi Barrel Rocket Launcher


Q4. Sabrimala Temple is located in?

Ans: Kerala


Q5. Kudankulam Power Plant is located in?

Ans: Tamilnadu

Q6.Author fo Rajatarangini?

Ans: Kalhana


Q7.Ubuntu is?

Ans: Type of Linux Operating System supports Cloud Computing


Q8. Which of the following is not in Delhi?

Ans: Buland Darwaja at Fatehpur Sikri (UP)


Q9. 2nd Battle of Panipat?

Ans: 1526


Q10. Khelo India Youth Games 2020 in which state?

Ans: Assam


Q11. Sukanya Samriddhi yojana is related to?

Ans: Small Savings scheme launched by the centre under Beti Bachao Beti Padhao


Q12. Full form of URL?

Ans: Uniform Resource locator


Q13. Which of the following state is a part of seven sisters?

Ans: The Seven Sister States is a popular term for the contiguous states of Arunachal Pradesh, Assam, Meghalaya, Manipur, Mizoram, Nagaland and Tripura


Q14.  55th Gyan Pith Award?

Ans: Akkitham Achuthan Namboothiri


Q15.Sound can not travel in?

Ans: Vacuum


Q16.First Vande Bharat Express between stations?

Ans: Delhi - Varanasi


Q17. Pattachitra Painting is of which state?

Ans: Odisha


Q18. If mass on earth is 80 kg. Find its mass on the moon?

Ans: Mass Stays the same


Q19. The theme of World Environment Day?

Ans: Celebrate Biodiversity


Q20.The national potato research centre is located at?

Ans: Shimla


Q21.Disease caused by Virus?

Answer: Covid-19 / AIDS


Q22.Which of the following is a Maharatna Company?

Ans: Coal India Limited was in option


Q23.Dandi Village is in which district of Gujrat?

Ans: Navsari District


Q24.Gobi Desert is located at?

Ans: Mongolia


Q25. Prarthana Samaj was founded by?

Ans: Atmaram Pandurang


Q26. Youngest President Of India?

Ans: Neelam Sanjeeva Reddy


Q27.Which of the following country is not a member of BIMSTEC?

Ans: Members - Bangladesh, Bhutan, India, Myanmar, Nepal, Srilanka, and Thailand


Q28.Pass that joins Srinagar with Leh?

Ans: Zojila Pass


Q29. Headquarter of International Court?

Ans: Netherland


Q30.Mars Orbiter Mission Launch date?

Ans: 5th November 2013


Q31. Environment Protection Act was passed in which year?

Ans: 1986


Q32. Khalsa Panth was established by?

Ans: Guru Gobind Singh


Q33.Sericulture is related to?

Ans: Production of cotton


Q34.State Having the longest Cost line?

Ans: Gujrat


Q35. United Nations Security Council was established in?

Ans: 1945


Q36. The brain of the Computer?

Ans: CPU


Q37: Where is Bharatpur located?

Ans: Rajasthan


👉See Also: