Thursday, 14 October 2021

General Science Quiz - 9 (#sciencequiz)(#eduvictors)(#compete4exams)

Science Quiz - 9

(Q & A)

General Science Quiz - 9 (#sciencequiz)(#eduvictors)(#compete4exams)


Q1: Which organism is used in production of alcohol ?

Answer: Yeast


Q2: Gasohol is a combination of gasoline and ?

Answer: Ethyl alcohol


Q3: Oil spreads over the surface of water because ...?

Answer: Oil has less surface tension than water


Q4: The working principle of a Washing Machine is?

Answer: Centrifugation


Q5: The sounds having a frequency of 20 hertz to 20,000 hertz are known as

Answer: Audible sounds


Q6: Pure water is bad conductor of electricity because it is

Answer: Poor ionisation


Q7: Which metal remains in liquid form under normal conditions ?

Answer: Mercury


Q8: Potassium Permanganate is used for purifying drinking water, because ...?

Answer: It is an oxidising agent and has antiseptic properties.


Q9: The main constituents of pearls are?

Answer: Calcium carbonate and magnesium carbonate


Q10: The branch of physiology and medicine concerned with heart is known as

Answer:  Cardiology


Q11: Dyslexia is associated with ...?

Answer: Reading disorder


Q12: Aristotle reasoned that the heavens were composed of a fifth element, called _____?

Answer: ether


Q13: What is a selenologist?

Answer: A selenologist is a scientist who studies the moon.


Q14: Who wrote the famous book Systema Naturae and talked about scientific naming system of living organisms?

Answer: Carolus Linnaeus


Q15: Name the planet that contains the Great Red Spot that is about 13,000 kilometers wide and 32,000 lm long.

Answer: Jupiter


Q16: Name the world’s largest flower.

Answer: Rafflesia arnoldi



Q17: Who showed that the planets did not orbit the sun in circles but in perfect ellipses?

Answer: Kepler



Q18: Which plant tissue mainly responsible for making woody parts of the plant?

Answer: Xylem


Q19: Name the the acid that makes unripe apples sour.

Answer: Malic acid


Q20. Name the scientist who introduced a classification scheme for plants in 1667. He grouped them into monocots and dicots.

Answer: John Ray


Q21: What is hypothesis?

Answer: A hypothesis is a scientific idea that can be tested.


Q22: What is the the scientific SI unit for energy?

Answer: Joule


Q23: Name the physical quantities that have magnitude and direction.

Answer: Vector quantities.


Q24: The weight of an object can be thought of as acting at a single point, it is called as?

Answer: Center of mass


Q25: Which law law states that every force is accompanied by an equal force acting in the opposite direction?

Answer: Newton's third law of motion.