Tuesday, 19 October 2021

Current Affairs Quiz October (Part-2) (#currentaffairs)(#compete4exams)(#eduvictors)

Current Affairs Quiz October (Part-2)

Current Affairs Quiz October (Part-2) (#currentaffairs)(#compete4exams)(#eduvictors)


Q1. The Nobel Prize 2021 for which field has been announced to Soukuro Manebe, Klaus Hasselmann and Giorgio Parisi?

Answer: Physics


Q2. Which ministry has organised the conference on Buddhist circuit to promote the potential of Buddhist tourism?

Answer: Ministry of Tourism


Q3. The Union Minister of Health and Family Welfare who has released UNICEF's “State of the Words Children” report?

Answer: Shri Mansukh Mandaviya


Q4. Which edition of the bilateral maritime exercise “GIMEX” is being held between the navies of India and Japan?

Answer: Fifth Edition



Q5. Which Indian state's first consignment of sweet Mihidana with GI tag has been exported to Bahrain?

Answer: West Bengal



Q6. Which state government has started an initiative to save elephants from electrocution death?

Answer: Government of Odisha



Q7. Which country's Prime Minister Abiy Ahmed has been sworn in for the second term of five years?

Answer: Ethiopia


Q8. Which country has successfully test-fired the Zircon hypersonic missile launched from a nuclear submarine?

Answer: Russia



Q9. The exercise “Mitra Shakti” has been started between India and which country?

Answer: Sri Lanka



Q10. Recently who has launched the 'Wetlands of India' portal?

Answer: Minister of Environment



Q11. Which state government has announced to ban bottled water from 01 January 2022?

Answer: Sikkim



Q12. Which rice variety grown in Palghar, Maharashtra has been given GI tag?

Answer: Kolam



Q13. At which place the next year's Commonwealth Games will take place and India has pulled out from the hockey competition?

Answer: Birmingham



Q14. Actor Arvind Trivedi, who played which character in the popular TV serial "Ramayana", has passed away?

Answer: Ravana



Q15. To which country APEDA has given approval for the first export consignment of value added products made from jackfruit, passion fruit and nutmeg from Kerala?

Answer: Australia



Q16. In which field the Nobel Prize 2021 has been announced to Benjamin List of Germany and David Macmillan of America?

Answer: Chemistry



Q17. Which Indian female player has won the best female player award?

Answer: Gurjit Kaur



Q18. Which state has become the first Indian state to start organized cultivation of cinnamon?

Answer: Himachal Pradesh



Q19. Who has been announced by the International Finance Corporation as its new head in India?

Answer: Wendy Werner



Q20. In which city the High Commissioner of Bangladesh has honored the veterans of 1971 war on BNS Somudra Avijan?

Answer: Visakhapatnam



Q21. Recently, which state government has started the “Swachh Program”?

Answer: Andhra Pradesh



Q22. Which day is celebrated all over India on 8th October?

Answer: Indian Air Service Day



Q23. How many pressure swing absorption oxygen plants have been dedicated to the nation by Prime Minister Narendra Modi in a program in Uttarakhand?

Answer: 35



Q24. Mr. P. L. Harnadh has recently taken over as the chairman of which port trust?

Answer: Paradip Port Trust



Q25. Who has recently started the transmission system for Rajasthan solar power sector?

Answer: POWERGRID Khetri Transmission System Limited.



Q26. Who has recommended the widespread use of the world's first malaria vaccine on children?

Answer: World Health Organization (WHO)



Q27. Which organisation has released its new report titled “The State of Climate Services 2021: Water”?

Answer: World Meteorological Organization



Q28. For which year in a row Japan has been ranked first in the Henley Passport Index's Passport Ranking 2021?

Answer: Third



Q29. The National Tiger Conservation Authority has declared Guru Ghasidas National Park and Tamor Pingla Wildlife Sanctuary in which state as new Tiger Reserves?

Answer: Chhattisgarh



Q30. Anshu Malik has become which Indian woman to reach the finals of the World Championships?

Answer: First



Q31. Name the Chief Economic Adviser to the Government of India, who has resigned from his post recently.

Answer: KV Subramaniam



Q32. According to the Bloomberg Billionaires Index, who ranks first in the list of $100 billion?

Answer: Elon Musk



Q33. Recently who has presented gallantry and outstanding service medals to the soldiers of the Indian Coast Guard?

Answer: Shri Rajnath Singh



Q34. Recently who has launched “MyPortApp” for digital monitoring of port operations in Kolkata?

Answer: Sarbananda Sonowal


Q35. Shri Jyotiraditya Scindia and Dr. VK Singh have started Doon Drone Mela 2021 in which state?

Answer: Uttarakhand



Q36. Who has recently released the report “Shifting Gears: Digitization and Services-Led Development”?

Answer: World Bank



Q37. India's oldest living former diplomat Vallilatha Madathil Madhavan Nair has passed away recently at the age of?

Ans : 102 Years



Q38. India and which country have made a plan to promote clean energy transformation in the power sector?

Answer: United Kingdom (UK)



Q39. Which Nobel Prize for the year 2021 has been announced to Philippine journalist Maria Resa and Dmitry Muratov of Russia?

Answer: Peace


Q40. How many new cases of corona have been reported in the country in the last 24 hours?

Answer: 18,166 Cases (214 Deaths)



Q51. Which day is celebrated all over India on this day (October 10)?

Answer: National Postal Day



Q52. Today (October 10) is being celebrated as which day all over the world?

Answer: World Mental Health Day



Q53. Who has been appointed as the new Director of Production of National Mineral Development Corporation (NDMC)?

Answer: DK Mohanty



Q54. Which scientist of CISR Dr. Shashank Sudriyal has been honoured with which award from Germany?

Answer: Green Talent Outstanding Young Talent Award.



Q55. Which Kannada actor has passed away at the age of 72?

Answer: Satyajit



Q56. Which 20-year-old girl from Rajasthan has been appointed as the British High Commissioner to India for a day?

Answer: Aditi Maheshwari



Q57. Pakistan's famous nuclear scientist has passed away. What was his name?

Answer: Abdul Qadeer Khan



Q58. British Airways has banned the use of which word on flights to avoid gender discrimination?

Answer: Ladies and Gentlemen



Q59. October 11 is being celebrated as which day?

Answer: International Girl Child Day



Q61. Which team has become the first team to reach the final after beating Delhi by 4 wickets in the first qualifier of IPL 2021?

Answer: Chennai Super Kings



Q62. NTPC Renewable Energy Limited (REL), a subsidiary of NTPC, has signed a green loan of Rs 500 crore with which bank for 470 MW solar power projects in Rajasthan and 200 MW in Gujarat?

Answer: Bank of India



Q63. Which Sangh will be launched by Prime Minister Narendra Modi today?

Answer: Indian Space Association.



Q64. Where was the 8th edition of Indo-Sri Lanka bilateral joint exercise Mitra Shakti-21 held?


Answer: Anpara (Uttar Pradesh)



Q65. In which city the first seedcopter drone was used to deliver seed balls under the Hara Bhara initiative?

Answer: Hyderabad



Q66. The Chairman of DRDO has been honored with the prestigious Aryabhata Award by the Astronautical Society of India. What is his name?

Answer: Dr. G. Satheesh Reddy



Q67. In which state Shri Jyotiraditya Scindia has inaugurated the Greenfield Sindhudurg airport under the UDAN scheme?

Answer: Maharashtra



Q68. In which city in India, the flying car maker Vinata Aeromobility company is preparing a flying car for India?

Answer: Chennai



Q69. At what age did Pakistan's greatest nuclear scientist Dr. Abdul Qadeer Khan die?

Answer: 85 years



Q70. Reliance New Energy Solar Limited has bought REC from China National Bluestar for how many million dollars?

Answer: $771 Million



Q71. BC Patnaik has taken over as the Managing Director of which company?

Answer: Life Insurance Corporation of India



Q72. Which day is celebrated all over the world on 11th October?

Answer: International Girl Child Day



Q73. National Mineral Development Corporation Limited, a CPSE under which ministry has won two prestigious environment awards?

Answer: Ministry of Steel



Q74. Recently who has been honoured with Aryabhatta Award 2021?

Answer: Satheesh Reddy



Q75. At what age has Martin J Sherwin, a well-known scholar who researched nuclear weapons, passed away?

Answer: 84 years



Q76. Prime Minister Narendra Modi visited India, which country's Prime Minister Mette Fredrickson held bilateral talks?

Answer: Denmark



Q77. In which state Purushottam Rupala has launched the nationwide river animal husbandry program?

Answer: Uttar Pradesh



Q78. With which country India has decided to work together for research in traditional medicine systems?

Answer: Croatia



Q79. David Card, Joshua d'Angrist and Guddo W Imbens will be awarded the Nobel Prize 2021 for which field?

Answer: Economics



Q80. Who has started the Indian Space Association?

Answer: Narendra Modi



Q81. Which state government has developed the country's first smartphone based "e-voting" app?

Answer: Government of Telangana


Q82. Aditi Maheshwari, a resident of which state of India, has become the British High Commissioner of India for a day?


Answer: Rajasthan



Q83. In how many meters rapid fire pistol mixed team event of Junior World Championship, Rhythm Sangwan and Vijayveer Siddha have won the gold medal?


Answer: 25 Meters



Q84. Which Lal Bahadur Shastri National Excellence Award has been awarded to Dr. Randeep Guleria, Director, AIIMS Delhi?


Answer: 22nd



Q85. According to a study published in which journal, scientists have received the first radio signal from a planet outside the solar system?


Answer: Nature Astronomy



Q86. Which state-owned company has been given the status of "Maharatna" by the Government of India?


Answer: Power Finance Corporation



Q87. Which day is celebrated all over the world on 14 October?


Answer: International Standard Day



Q88. What percentage has the International Monetary Fund placed India's GDP growth rate for 2021-22?


Answer: 9.5%



Q89. The “Global Multidimensional Poverty Index 2021” has been released by the United Nations Development Program and by whom?


Answer: Oxford, Poverty and Human Development Initiative.



Q90. Which state of India has given GI tag to Karushpur Kalamkari painting and Kallakuruchi wood carving?

Answer: Tamil Nadu



91. Which ministry has released the "Monthly Economic Review for September 2021"?

Answer: Ministry of Finance



Q92. Which bank's former chief Rajnish Kumar has been inducted as chairman on the board of BharatPe?

Answer: State Bank of India



Q93. Which country has launched the world's first self-driving train?

Answer: Germany



Q94. Who has recently won the title of Miss Earth India 2021?

Answer: Rashmi Madhuri



Q95. Tejaswini initiative has been started by the police of which state?

Answer: Delhi



Q96. How many medals have been won by Indian shooters in the ISSF Junior World Championship 2021?

Answer: 43


Q97. Who has been made the President of the World Steel Association?

Answer: Sajjan Jindal



Q98. Which company has been given Maharatna status by the Government of India?

Answer: Power Finance Corporation



Q99. With whom has Coca-Cola India expanded its partnership as ambassador?

Answer: Sourav Ganguly



Q100. Which country has launched its first solar exploration satellite?

Answer: China



Q101. Who has been appointed by IndusInd Bank as its Chief Financial Officer?

Answer: Govind Jain



Q102. Which hydroelectric project has been canceled by the Kerala government?

Answer: Adhirashpilly Hydroelectric Project



Q103. Who has been appointed as the chairman of the National Commission for Protection of Child Rights?

Answer: Priyank Kanungo



Q104. How many women are included in the Forbes India Rich List 2021 released?

Answer: 6, Savitri Jindal, Vinod Rai Gupta, Leena Tiwari, Divya Gokulnath, Kiran Mazumdar-Shaw, Mallika Srinivasan.



Q105. Who has been appointed as the British High Commissioner to India for a day?

Answer: Aditi Maheshwari (Rajasthan)



Q106. According to the Guinness Book of World Records, who has become the oldest living man in the world?

Answer: 112 year old Fuente Garcia (Spain)



Q107. Who has been awarded the Chemistry Nobel Prize for 2021?

Answer: Benjamin List (Germany), David WC Macmillan (Scotland)



Q108. Who has jointly won the Nobel Prize 2021 in the field of Medicine?

Answer: David Julius and Ardem Pataputian



Q109. How much has RBI increased the limit for transfer through Immediate Payment Service (IMPS) from Rs 2 lakh?

Answer: Rs 5 lakh



Q110. Who are the 6 new people included in the released Forbes India Rich List 2021?


Answer: Inder Jaisinghani, Arvind Lal, Deepak Mehta, Yogesh Kothari, Bajrang Lal Tapadia


Q111. Which actor has been appointed by crypto exchange company CoinDCX as its new brand ambassador?

Answer: Amitabh Bachchan



Q112. According to the released Forbes India Rich List 2021, who is the first among the richest Indians?

Answer: Mukesh Ambani


👉See Also:

1. October 2021 Current Affairs Quiz-1