Friday, 22 October 2021

Interesting Facts About Science Facts-003(#science)(#sciencefacts)(#compete4exams)(#eduvictors)

 Interesting Facts About Science Facts-003

Interesting Facts About Science Facts-003(#science)(#sciencefacts)(#compete4exams)(#eduvictors)


1. The Moon’s largest crater, the SOUTH POLE–AITKEN BASIN, is 1,550 miles(2,500 km) wide and5 miles (8 km) deep!


2. Oxygen becomes a BLUE LIQUID when it is frozen below -270°F(-168°C).


3. The frequencies of less than 20 Hz (lower limit of audible frequencies) are called infrasonic and those above the upper limit of audible frequencies 20,000 Hz are called ultrasonic (supersonics) waves.

Tuesday, 19 October 2021

Current Affairs Quiz October (Part-2) (#currentaffairs)(#compete4exams)(#eduvictors)

Current Affairs Quiz October (Part-2)

Current Affairs Quiz October (Part-2) (#currentaffairs)(#compete4exams)(#eduvictors)


Q1. The Nobel Prize 2021 for which field has been announced to Soukuro Manebe, Klaus Hasselmann and Giorgio Parisi?

Answer: Physics


Q2. Which ministry has organised the conference on Buddhist circuit to promote the potential of Buddhist tourism?

Answer: Ministry of Tourism


Q3. The Union Minister of Health and Family Welfare who has released UNICEF's “State of the Words Children” report?

Answer: Shri Mansukh Mandaviya


Q4. Which edition of the bilateral maritime exercise “GIMEX” is being held between the navies of India and Japan?

Answer: Fifth Edition

Thursday, 14 October 2021

General Science Quiz - 9 (#sciencequiz)(#eduvictors)(#compete4exams)

Science Quiz - 9

(Q & A)

General Science Quiz - 9 (#sciencequiz)(#eduvictors)(#compete4exams)


Q1: Which organism is used in production of alcohol ?

Answer: Yeast


Q2: Gasohol is a combination of gasoline and ?

Answer: Ethyl alcohol


Q3: Oil spreads over the surface of water because ...?

Answer: Oil has less surface tension than water

Saturday, 9 October 2021

Current Affairs Quiz October 2021 (Part-1)(#currentaffairs)(#compete4exams)(#eduvictors)

Current Affairs Quiz October 2021 

(Part-1)

Current Affairs Quiz October 2021 (Part-1)(#currentaffairs)(#compete4exams)(#eduvictors)


Q1: In which state Union Minister Piyush Goyal has announced to set up “Weaver Services and Design Resource Centre”?

Ans. Himachal Pradesh


Q2: In which state HAL has tied up with Alliance Air for deployment of civil DO-228 aircraft?

Ans. Arunachal Pradesh


Q3: Which ministry has launched India's first all India helpline "Elder Line" for senior citizens?

Ans. Ministry of Social Justice and Empowerment