Tuesday, 9 November 2021

Current Affairs November - 2021 - Part 1 #currentaffairs #indiacurrent #compete4exams #eduvictors

Current Affairs November - 2021 - Part 1

Current Affairs November - 2021 - Part 1 #currentaffairs #indiacurrent #compete4exams #eduvictors


Q1. Who has become the Chief of Staff of Western Naval Command?

Answer: Vice Admiral Krishna Swaminathan


Q2. According to the survey of Approval Rating Agency, who among the various leaders of the world has got the first place in the survey?


Answer: Prime Minister Narendra Modi


Q3. Novak Djokovic, the world's number one tennis player, has won the 37th title of his career by winning which title?

Answer: ATP Masters 1000 Title


Q4. Who got the Nelson Mandela Nobel Peace Prize 2021?

Answer: Ajay Sharma



Q5. Where in India's first drive-in rooftop theater has been commissioned and which is the first film to be screened there?

Answer: Mumbai, Film - Sooryavanshi



Q6. Who has been awarded the Nelson Mandela Peace Prize (for playback singing and acting) with an honorary doctorate?

Answer : Aditya Narayan



Q7. November 8 is being celebrated as which day all over the world as?

Answer: World Radiography Day or World Radiology Day and World Urbanization Day.



Q8. In November 2021, who has become the first woman coach in men's professional franchise cricket?

Answer: Sarah Taylor



Q9: In November 2021, who has introduced his new book titled “The Sage with Two Horns: Unusual Tales from Mythology”?

Answer: Sudha Murthy



Q10. On 7th November 2021, whose 133rd birth anniversary was celebrated?

Answer: CV Raman



Q11. Prime Minister Narendra Modi has recently unveiled a 12 feet tall statue of Adi Shankaracharya at which religious place?

Answer: Kedarnath



Q12. In which city of India, the record of lighting 9,41,551 lamps simultaneously has been recorded in the Guinness Book of World recently?

Answer: Ayodhya (Uttar Pradesh)



Q13. Indian Air Force and which organization have successfully conducted two flight tests of indigenously developed Smart Anti-Airfield Weapon?

Answer: DRDO



Q14. Which country has recently test-fired the Inflatable Missile Detection System on a large scale?

Answer: Israel


Q15. November 07 is being celebrated all over the world as which day?

Answer: Cancer Awareness Day, International Child Safety Day and International Day of Medical Physics.



Q16. Which country has approved Merck's anti-viral pill, which is considered useful in the treatment of corona infection?

Answer: Britain



Q17. Who has been appointed by the BCCI as the head coach of the Indian men's team?

Answer: Rahul Dravid



Q18. Veteran actor Youn Yuh-jung, who won the Oscar for best supporting actress in '_______' earlier this year, has received South Korea's highest cultural sector medal.

Answer: Minari



Q19. Which South African writer has been awarded the Booker Prize 2021 for his book “The Promise”?

Answer: Damon Galgut



Q20. World Tsunami Awareness Day is celebrated on?

Answer: November 5



Q21. Which country has recently approved the Pfizer vaccine for children aged 5 to 11?

Answer: America



Q22. Which state government has announced to provide complete exemption in Electric and Motor Vehicle Tax and Registration Fee?

Answer: Government of Odisha



Q23. Who has been conferred with the Ezhuthachan Award 2021 given by the Kerala Sahitya Akademi?

Answer: P. Valsala



Q24. When is World Vegetarian Day celebrated every year?

Answer: 1st November



Q25. Which one special train has been inaugurated by the Railways to clear the extra rush of passengers during the festive season?

Answer: Gati Shakti Express



Q26. Which state of the country has topped the Energy Efficiency Index 2020?

Answer: Karnataka


Q27. Who has taken over as the Commandant of the National Defense Academy?

Answer: Air Marshal Sanjeev Kumar


Q28. Which day goes all over India on 31st October?

Answer: National Unity Day



👉See Also: