Saturday, 25 December 2021

Current Affairs Quiz (December 2021 - Part 2) #currentaffairs #compete4exams #SSCQuiz #eduvictors

 Current Affairs Quiz (December 2021 - Part 2)

Current Affairs Quiz (December 2021 - Part 2) #currentaffairs #compete4exams #SSCQuiz #eduvictors


Q1: Which state government has announced a 1% reservation for transgenders in the police?

Ans. Government of Karnataka


Q2: Which cabinet has approved the establishment of the first Teachers University?

Ans. Delhi cabinet


Q3: Which bank has topped in digital transactions in 2020-21?

Ans. Bank Of Baroda


Q4: In which country a 66 million-year-old dinosaur embryo has been discovered?

Ans. China


Q5: National Farmers Day is celebrated all over India on ________?

Ans. 23rd December


Q6: NASA has released the sound recorded by the Juno mission near which planet's moon Ganymede?

️Ans. Jupiter


Q7: Name the female tennis player who has won the BBC's Sports Personality of the Year 2021?

️Ans. Emma Radukanu


Q8: National Mathematics Day is celebrated all over India on ________.

Ans. 22nd December


Q9: Vice President M Venkaiah Naidu has released a Telugu book titled "Gandhi Topi Governor". The book is based on whose life?

Ans. Idpuganti Raghavendra Rao


Q10: Who has been appointed by the Hyundai Motor Company as the Managing Director of Hyundai Motor India Limited?

Ans. Ansu Kim


Q11: Who has been named as TIME's 2021 Athlete of the Year?

Ans. Simone Biles


Q12: Which e-commerce company has been fined Rs 200 crore by the Competition Commission of India?

Ans. Amazon


Q13: World Health Organization has approved the emergency use of which vaccine for children?

Ans. Kovovax


Q14: Name the Solar Probe of NASA that has entered the Sun's upper atmosphere for the first time in history?

Ans. Parker


Q15:  Which country has honoured Narendra Modi with its highest civilian award, the Ngadag Pel gi Khorlo?

Ans. Bhutan


Q16: Which race car diver has been knighted at Windsor Castle, London?

Ans. Lewis Hamilton


Q17: According to the "Basic Literacy Index", which state ranks first in the list of large states in the list of literacy rates among children below the age of 10 years in the country?

Ans. West Bengal


Q18: Which magazine has honoured American gymnast Simone Biles with the Best Athlete Award 2021?

Ans. Time magazine


Q19: The Sports Journalists Federation of India has announced to honour which sportsperson with the prestigious SJFI Award?

Ans. Sunil Gavaskar


Q20: The Chief of the Army Staff who has taken over as the Chairman of the "Chief of Staff Committee" today?

Ans. General Manoj Mukund Naravane


Q21: Which United Nations organization has given heritage status to the Durga Puja festival of West Bengal?

Ans. UNESCO


Q22: The Union Cabinet has announced to increase the age of marriage of a woman to how many years under the law?

Ans. 21 years


Q23: The government of which country has become the first government in the world to go 100% paperless?

Ans. Dubai


Q24: Which country's National Unity Government has officially approved the use of "Tether" cryptocurrency?

Ans. Myanmar


Q25: Who has been named as the Person of the Year by Time Magazine?

Ans. Elon Musk


Q26: Which country has become the first country in the European Union to legalize cannabis for home and personal use?

Ans. Malta


Q27: Who has launched "Conyok 2021-22" in partnership with Bharti Foundation?

Ans. NITI Aayog


Q28: Which country has become the first country in the world to have a working week of four and a half days?

Ans. United Arab Emirates


Q29: In which country's 70th Miss Universe 2021 was held in Elliot, India's Harnaaz Sandhu has won the Miss Universe title?

Ans. Israel


Q30: When is the National Energy Conservation Day celebrated?

Ans. 14 December


Q31: Name the Indian mathematician who has been awarded the 2021 DST-ICTP-IMU Ramanujan Prize?

Ans. Neena Gupta


👉See Also: