Monday, 17 January 2022

Current Affairs Quiz (January 2022) Part -2 #currentaffairs, #compete4exams, #eduvictors

Current Affairs Quiz (January 2022) Part -2

Current Affairs Quiz (January 2022) Part -2 #currentaffairs, #compete4exams, #eduvictors


Q1. A massive volcanic eruption occurred in which islands in the Pacific ocean caused Tsunami alerts to 11 countries i.e. in Fiji, Samoa, Vanuatu, New Zealand, Australia, Japan, Russia, the United States, Canada, Mexico, Chile and Ecuador?


Answer:  Hunga Tonga (Tonga Islands)


Q2. Recently which country has approved the purchase of supersonic anti-ship cruise missile Brahmos missile with India 

Answer: Philippines

Sunday, 9 January 2022

Current Affairs Quiz (January 2022) Part -1#currentaffairs #compete4exams #SSC #upsc #eduvictors

Current Affairs Quiz (January 2022) Part -1

Current Affairs Quiz (January 2022) Part -1#currentaffairs #compete4exams #SSC #upsc #eduvictors


1. Government of which country has resigned amid protests against a sharp increase in fuel prices?

Ans: Kazakhstan's government


2. Name the American actor who was the first Black actor to win the best actor Academy Award, died at 94.

Ans: Sidney Poitier


3.  Name the water metro project for which the first battery-operated electric boat has been built?

Ans: Kochi Water Metro Project

Wednesday, 5 January 2022

Interesting Facts About Science - 005 #science #sciencefacts #compete4exams #eduvictors

👉Interesting Facts About Science - 005

Interesting Facts About Science - 005  #science #sciencefacts #compete4exams #eduvictors

1. Röntgen discovered X-rays accidentally in 1895. He covered the cathode tube with black paper but he was surprised to find the projection of incandescent green light on the screen. Because he did not know what the rays were, he named them 'X' meaning 'unknown rays'.

2. Becquerel discovered radioactivity in 1897. Again it was an accidental discovery. When Becquerel learned by Röntgen X-rays discovery. He tried to produce X-rays by projecting sunlight on phosphorescent Uranium salts. One day he saw the clear image on plates produced by Uranium salts that were not stimulated by the sunlight. 

3. J J Thomson was the director of Cavendish Laboratory at Cambridge University, England. Once he learned about the discovery of radioactivity, he assigned young graduate Rutherford to explore it further. In 1898, he discovered two radioactive rays called Alpha particles and Beta particles.

Sunday, 2 January 2022

List of Lakes in India (State-wise) #lakesofIndia #generalawareness #generalKnowledge #India #compete4exams #eduvictors

List of Lakes in India (State-wise)

List of Lakes in India (State-wise) #lakesofIndia #generalawareness #generalKnowledge #India #compete4exams #eduvictors


Andhra Pradesh

Kolleru Lake, Pulicat Lake


Assam

Chandubi Lake, Chapanala Lake, Haflong Lake, Son Beel Lake


Bihar

Kanwar Lake

Friday, 31 December 2021

Current Affairs Quiz (December 2021 - Part 2) #currentaffairs #compete4exams #SSC #upsc #eduvictors

Current Affairs Quiz (December 2021 - Part 3)

Current Affairs Quiz (December 2021 - Part 2) #currentaffairs #compete4exams #SSC #upsc #eduvictors


Q1: The US space agency NASA announced the launch of "Psyche Mission" scheduled on?

Ans. August 2022


Q2: Which bank has won the CII DX Award for “Most Innovative Best Practice” 2021?

Ans. HDFC Bank


Q3: Who has been elected by the International Automobile Federation to succeed Jean Todt as the first non-European President?

Ans. Mohammad Ben Sulayem

Saturday, 25 December 2021

Current Affairs Quiz (December 2021 - Part 2) #currentaffairs #compete4exams #SSCQuiz #eduvictors

 Current Affairs Quiz (December 2021 - Part 2)

Current Affairs Quiz (December 2021 - Part 2) #currentaffairs #compete4exams #SSCQuiz #eduvictors


Q1: Which state government has announced a 1% reservation for transgenders in the police?

Ans. Government of Karnataka


Q2: Which cabinet has approved the establishment of the first Teachers University?

Ans. Delhi cabinet

Friday, 17 December 2021

Current Affairs Quiz (December 2021) - Part 1 #currentaffairs #india #compete4exams #eduvictors

Current Affairs Quiz 

(December 2021 - Part 1)

Current Affairs Quiz (December 2021) - Part 1 #currentaffairs #india #compete4exams #eduvictors


Q1: Who has been awarded the 2022 RIBA Royal Gold Medal for Architecture by the Royal Institute of British Architects?

Answer: Balkrishna Doshi


Q2: Invest India and which telecom company have launched “Startup Innovation Challenge”?

Answer: Bharti Airtel


Q3: Haiderpur Wetland located in which state of India has been recognized under the Ramsar Convention on Wetlands of 1971?

Answer: Uttar Pradesh


Q4: Vice President Venkaiah Naidu released the book Public Service Ethics which is authored by?

Answer: Anandiben Mafatbhai Patel


Q5: Who has been honored with the Icon Award of the 21st Century?

Answer: Amit Goenka